info@handemartin.com.tr
Altıntepe, Altınhan İş Merkezi, Bağdat Cad. No:63 1 Kat D:7, 34854 Maltepe/İstanbul
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Diyabet hastalarında beslenme çok önemlidir. Diyabet hastasına uygulanacak sıkı bir program ile ortaya çıkabilecek bir çok sorun önlenebilir ve hastalıklarda gerileme dahi sağlanabilir.
Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Diyabet, vücudumuzda midenin arka kısmında bulunan pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu
üretememesi veya üretilen insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması sonucu oluşan ve ömür
boyu süren bir rahatsızlıktır. Besinler vücudumuza alındıktan sonra sindirim sisteminde şekere dönüşerek
kana karışır. Kandaki şeker insülin hormonu yardımı ile hücre içerisine girerek enerji olarak kullanılır.
Ancak, diyabetli bireylerde vücutta insülin hormonu eksik ya da yetersiz olduğundan şeker hücre içerisine
giremez ve enerji olarak kullanılamaz. Sonuç olarak kandaki şeker düzeyi yükselir. Diyabet 3 ' e
ayrılmaktadır.
Tip 1 diyabette; vücudumuzda insülin hormonu bulunmaz, bireylerin dışarıdan insülin alması
gerekmektedir .
Tip 2 diyabette; vücudumuzda insülin hormonu vardır , fakat görevini yerine getirememektedir.
Gebelik diyabeti(gestasyonel diyabet); gebelik esnasında ortaya çıkan diyabet çeşididir.
Diyabet hastalığının tedavisinin en önemli yaptaşı sağlıklı beslenmektir. Çünkü kan şekerini oluşturan asıl
kaynak; besinlerdir. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren gıdaları yeterli
miktarlarda, her öğünde dengeli bir şekilde almak gerekmektedir. Sağlıklı bireyler gibi diyabet
hastalarının da ihtiyacı olan temel besinler şunlardır:
• Karbonhidrat
• Protein
• Yağ
• Vitamin ve mineral
• Posalar
Diyabet Tedavisinde Püf Nokta
Diyabette önemli olan, kan şekerinin kontrolünü sağlayabilmektir. Bunun için; sebze, meyve, tahıl
kaynaklarından zengin, yeterli miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı
uygulanmasıdır. Bunu oluştururken besinlerin çeşidi, miktarı ve ne zaman tüketileceği konusunda dikkat
etmek gerekir.
Diyabet hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar
• Çaya atılan şeker
• Glikoz
• Reçel
• Bal
• Pancar
• Beyaz ekmek
• Beyaz undan yapılan gıdalar
• Kek
• Poğaça
• Beyaz undan makarna
• Bisküviler
• Patates, patates püresi ve patates kızartması
• Mısır
• Cipsler
• Kraker
• Mısır gevreği
• Pirinç
Ayrıca özellikle nişasta içeriği yüksek olan bir gıdanın sıcak ve püre haline getirilip tüketimi, o gıdanın
glisemik indeksini yükseltir. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalar diyabet hastalarının tüketimine uygun
besinler değildir.
Diyabet Hastalarının Tüketimine Uygun Besinler
• Yoğurt
• Yeşil yapraklı sebzeler
• Süt ve süt ürünleri
• Kepek ekmeği
• Çavdar ve tam buğday ekmeği
• Şekersiz tahıl ürünleri
• Kuru baklagiller
• Kivi
• Elma
• Greyfurt
• Fındık
• Ceviz
• Badem
SORULARINIZ İÇİN BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ