Kilo kaybederken hangi baharatlar daha faydalı ve etkilidir? Hangi baharatlar antioksidan özellikleriyle ile sağlığa katkı eder? Bazı baharatların kullanım alanları , vücut üzerine olan etkilerinden bahsetmek gerekir ise ;
Biberiye
İçeriğindeki uçucu yağdan dolayı hoşa giden aroması ile, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde yaygın olarak kullanılan baharatlardan biridir.
Biberiye gıdalarda antioksidan veya doğal koruyucu olarak kullanılmasının yanında sabun, oda kokusu, deodorant, parfüm ve losyon yapımında da kullanılmaktadır.
Kekik
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve ticareti yapılan kekik türlerinin ortak özelliği uçucu yağ içermeleri ve bu uçucu yağların ana bileşenlerinin timol ve karvakrol olmasıdır. Bu maddeler, kekiğe kendine has kokusunu veren ve antioksidan özellik taşıyan fenolik bileşiklerdir .
Karabiber
Başta Hindistan olmak üzere tropik bölgelerde Malezya, Asya, Endonezya’da yetiştiriciliği yapılır. Antioksidan, antimikrobiyel ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
Zerdeçal
Hindistan, Çin, Endonezya, Jamaika, Peru ve Pakistan olmak üzere Asyanın tropik bölgelerinde yetişir. Hindistanda haldi olarak adlandırılır.
Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında eskiden turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılmaktaydı. Balık çorbası, pilav, soslar, tavuk bulyon, peynir turşusu, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılmaktadır. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde ve Hintlilerin "köri" sosunda da kullanılmaktadır. Hindistan tıbbında büyük bir öneme sahip olan zerdeçalın; nezle, öksürük, karaciğer raharsızlıkları, romatizma, sinüzit ve anoreksia tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.
Kırmızı Biber
Kırmızı bibere acılık veren içerisinde bulunan capsaicin maddesidir ve bu madde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltmak içinde yardımcı bir baharattır.
Kimyon
Gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır.
Kişniş
Antimikrobiyal etkiye sahip olan bir baharattır.
Zencefil
Vücutta adrenalin salgısını artırarak enerjinin yükselmesini sağlar.
Tarçın
Özellikle insülin hormonu üzerine olan etkisi ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Sağlıklı tatlı tariflerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kolesterol üstünde de dengeleyici etkisi olan tarçının antioksidan, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri de vardır. Kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan tarçın zengin lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Vanilya
Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunan bu baharat, sinir bozukluğunu giderir ve ruh dinlendirici özelliğe sahiptir.
Karanfil
En çok diş ve diş eti hastalıklarına önerilen karanfil, lokal anestezik olarak da kullanılabilir. Ağız kokusu için de etkili olan karanfil, su ve çayda tüketildiğinde şişkinliğe iyi gelir.
Baharat Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilmektedir. Mide rahatsızlığı olanlar baharatlı yemek tüketimine dikkat etmelidirler. Midesi hassas olanlar, ülserliler, damar sertliği olanlar, tansiyon hastaları ve alerjisi olanlar dikkatl etmelidir. Bazı baharatlar hamilelikte önerilmez, düşüklere neden olabilmektedir. Bu sebeple gebelerin baharat kullanırken doktoruna danışmaları gerekmektedir. Bazı baharatların 2 yaşından küçük çocuklara verilmemesi önerilmektedir.
Uzman Diyetisyen
Hande MARTİN BÜTÜN


