SONBAHARDA BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Yaz dönemini geride bıraktığımız bu dönemde aslında kış süreci için hazırlık yapıyoruz. Mevsim geçişi kaynaklı bu dönemde bağışıklığı güçlendirmemiz çok önemlidir. Vitamin-mineral değerlerimizi bu dönemde mutlaka kontrol ettirmeliyiz.

Kış dönemine doğru gelirken hava sıcaklıklarının da değişmesi ile beraber metabolizma hızı yavaşlar. Bu sebeple de iştah açılmalarına sebebiyet verip kilo artışına neden olabilir.

Bu sebeple aldığımız kalori miktarına dikkat etmemiz önemlidir. Hamur işi, beyaz ekmek , pirinç, makarna gibi besin gruplarını tükettiğimiz miktara dikkat etmeliyiz.

Günlük içtiğimiz su miktarı ise en önemli noktalardan biri. Sağlığımızı korumak, kilo aralığımızı korumak veya aşırı kilo artışını önlemek için tükettiğimiz günlük su miktarına dikkat etmemiz gerekiyor.

Metabolizmamızın yavaş çalıştığı bu süreçlerde akşam öğünlerini daha hafif tutabilir, akşam öğünlerini sebze ağırlıklı tüketebiliriz.

Hareketsiz olmaz ! Günlük 30-45 dk 'lık yürüyüşlerle hem sağlığımızı hem de formumuzu koruyabiliriz.

Metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olabilecek baharatları bu dönemde tercih edebilirsiniz ; tarçın , zerdeçal ,zencefil vb.

B vitamininden zengin olan tahıllar dönemsel ruhsal bozuklukların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Antioksidan içeriği zengin olan bu dönemde tüketebileceğimiz besinlerden bazıları ; pancar, balkabağı, soğan ,sarımsak ,ıspanak .

C vitamininden zengin olan meyve ve sebzelere beslenmenizde yer vermeniz oldukça önemlidir. Bunlara örnek vericek olursak ; Mandalina , portakal , yeşil biber, brüksel lahanası , havuç , kabak , brokoli vb.

Minerallerden ise magnezyum, çinko, selenyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasını ve güçlenmesini desteklerler.

D vitamini ise bağışıklık sisteminde oldukça önemli rol oynar ancak en çok güneşten alabildiğimiz için besinlerle aldığımız D vitamin seviyesi yetersiz kalabilir ve takviye alınması gerekebilir.

Düzenli ve sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi bağışıklığı etkilemektedir. Bu sebeple prebiyotik besin tüketimi ve probiyotik bakteri takviyesi alınması faydalı olucaktır.

Uzman Diyetisyen

Hande MARTİN BÜTÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir