Mevsimin kışa dönmesi ile havaların soğuması ile kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlıyoruz ve buna bağlı olarak hareketlerimizi azaltıyoruz. Açık havadaki vakit azalınca yemeğe ayrılan zaman da artıyor.
Kış mevsiminde düşen hava sıcaklıkları ile en sık görülen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemi güçlendirilmeli ve bağışıklık sisteminin korunması için besinlerle desteklenmelidir. Kış mevsiminin bize verdiği meyve ve sebzelerden yeterli ve dengeli oranda faydalanırsak bu hastalıklara karşı vücudumuzu koruyabiliriz.
Kış Aylarına Özel Beslenme Önerileri
Meyve ve Sebzeleri Mevsiminde Tüketmeye Çalışın
Her zaman mevsime ait meyve ve sebzeyi tüketmeye çalışın, çünkü o mevsimin meyve ve sebzesi sizi o mevsimin hastalıklarına karşı koruyacak içeriklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin turunçgiller ile nar, elma, ayva gibi mevsim meyveleri ; ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, kereviz, pırasa gibi sebzeleri beslenmenize eklemeyi unutmayın.
Haftada İki Kez Balık Tüketmeyi İhmal Etmeyin
Bağışıklık sisteminiz üzerinde etkili olan n-3 yağ asiti açısından zengin olan balık tüketimi; haftada 2 kez önerilmektedir. Ayrıca iyi kailte protein kaynağı olan balığın tok tutması özelliği ile de kilo kontrolü üzerinde de etkisi olacaktır. Ancak pişirme şekline dikkat etmek oldukça önemlidir. Kızartma yerine; ızgara ya da buğlama şeklinde pişirme yöntemini tercih etmeniz önerilmektedir.
Tatlı Krizlerine Karşı Meyve
Özellikle kış aylarında tatlıya olan istekte yüksek bir artış olmaktadır. Bu isteği meyve ile karşılayabilirsiniz. Yine de tatmin olmaz iseniz kalori değeri yüksek olmayan ve içeriği sağlıklı olan tatlılardan tercih etmeye çalışın. Unutmamanız gereken önemli nokta da sağlıklı olduğu kalorisiz olduğu anlamına gelmediğidir.
Su Tüketimini İhmal Etmeyin
Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Havaların soğuması ile birlikte genelde su tüketiminde bir azalma görülmektedir. Suyun içerisine daha kolay ve zevkle içmesini sağlayacak; çubuk tarçın, limon dilimi, portakal dilimi , salatalık vb. Ilave edebilirsiniz.
Bağışıklık İçin Probiyotik
Gün içinde mutlaka 1 kâse ev yoğurdu veya 1 bardak kefir tüketmeye çalışın. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin. Kilo kontrolü açısından ara öğün olarak da tüketilebilirsiniz.
Beta Karotenden Zengin Beslenin
Havuç ve balkabağı A vitaminin öncüsü olan beta karotenden oldukça zengindir.
Antibiyotik Etki Gösteren Besinleri Tüketin
Sarımsak ve soğan içeriği ile antimikrobiyal ve antiviral etki gösterirken, halk arasında bilindiği gibi antibiyotik bir etkiye sahiptir.
Vitamin- Mineral İçeriği Yüksek Besinleri Tercih Edin
Toplumumuzda özellikle kış mevsimin çok tüketileni kuru baklagiller ise çok önemli bitkisel protein kaynakları olup ve demir çinko selenyum içerirler. Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum, selenyum, çinko için önemli kaynaklardır.
Baharatlardan Faydalanın
Bu mevsim içinizin ısınmasına ve de en önemlisi bağışıklık sisteminize baharatlar ile destek olmak gerekir. Özellikle zencefil, zerdeçal, kekik ve karabiberi yemeklerinize, çaylarınıza muhakkak eklemelisiniz.
Fiziksel Aktivite Şart
Kış mevsiminde azalan fiziksel aktivite ve gecelerin uzaması ile de gece geç saatlere kalan yeme içmeler vücut ağırlığında artışa sebep olmaktadır. Bu artış ile mevsimsel depresyon da görülebilmektedir. Bu ikisini de ortadan kaldırmak için düzenli fiziksel aktivite yapılması gerekir. Çünkü kış aylarında vücutta hormonal olarak daha çok yağlanma meydana gelir bu sebeple de daha fazla egzersize ihtiyaç duyulur. Haftada en azından 3 gün 40-45 dakikalık tempolu egzersizler ile vücut ağırlığınızı koruyabilirsiniz.
Uzman Diyetisyen
Hande MARTİN BÜTÜN


