Laktoz ;süt ve süt ürünlerinde bulunan, galaktozun glukoza bağlanması ile oluşan bir disakkarittir. Laktozun bağırsaklardan emilimi laktaz enziminin salınması gereklidir. Laktoz intoleransı süt ürünlerindeki laktoz ile tetiklenen karın ağrısı, gaz, kramp, ishal ile birlikte görülmektedir. Laktoz intoleransının diyet tedavisi laktoz içeren besinlerden kaçınılması gerekmektedir. Ancak süt ürünleri sadece laktoz içermez, kalsiyum ve kaliteli protein, vitaminler ve fosfor gibi elzem besin ögeleri için önemli kaynaklardır. Bu sebeple laktoz intoleransı beslenme tedavisinde temel amaç hastanın yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır.
NASIL TEŞHİS KONULUR
Laktoz intoleransında kullanılan tanı yöntemleri arasında etkili tanı jejunumdan alınan biyopsi ile enzim aktivitesinin ölçülmesi ile saptanır ancak pratikte çok tercih edilmemektedir. Bunun yerine diyetten laktoz kaynaklarının çıkarılması ve semptomların izlenmesi daha çok uygulanan yöntemdir.
BESLENME TEDAVİSİ
Laktoz intoleransı olan kişilerde beslenme tedavisinde amaç diyetle alınan laktoz miktarını azaltmaktır. Bu aşamada diyetinin içeriği oluşturulurken şu yollar izlenebilir:
• Laktoz içeren besinlerin diyetten çıkarılması
• Düşük laktoz içeren besinleri tüketmek (laktozsuz süt ve laktoz içeriği düşük yoğurt vb.)
• Laktoz içeren besinlerle birlikte laktaz enzimi tüketmek
• Süt yerine yoğurt tüketmek
Ancak diyetten süt ve ürünlerinin çıkarılması başta kalsiyum olmak üzere vücut için önemli olan besin öğelerini yetersizliklerine neden olabilmektedir. Kalsiyum alımındaki azalmanın osteoporoz, hipertansiyon ve bazı kanser türleri gibi önemli sağlık sorunları ile ilişkili olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Bu yüzden diyete laktozu azaltılmış besinler eklenmeli veya laktoz içeriği daha düşük olan besinler ile kişinin durumu takip edilmelidir.
Laktoz İntoleransında Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir
- Tereyağı ve tereyağı içeren tüm tatlılar, yemekler, pastane ürünleri, paketli gıdalar.
- Süt, sütlü tatlılar, sütlü çikolata, süt ve süt tozu içeren tüm besinler, içecek ve tatlandırıcılar.
- Tüm peynir çeşitleri, peynir içeren tüm tatlı ve yemekler, peynir altı suyu içeren tüm besinler, aroma vericiler.
- Yoğurt ve yoğurttan yapılan veya yoğurt içeren, örneğin tarhana gibi, tüm besinler.
- Kefir
- Ayran Laktoz İntoleransında Tüketilebilecek Besinler
- Yağlı küçük deniz balıkları
- Badem, badem sütü
- Yulaf, yulaf sütü
- Fındık, ceviz, kaju gibi yağlı kuru yemişlerin çiğ formu ve bunlardan üretilen bitkisel sütler
- Keten tohumu
- Kümes hayvanları
- Yumurta
- Tüm sebze ve meyveler


