Migren, son yıllarda yaşam kalitesini düşüren, hatta depresyona sebep açabilen yaygın bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hasta için dayanılmaz hale gelen migren ağrıları yanlış beslenme ile artarken, sağlıklı bir diyet programı ile birlikte migren ağrılarının azaldığı görülmektedir.
Tüm kadınların yaklaşık% 18’ini ve tüm erkeklerin% 6’sını etkilemektedir.Çalışmalar migrenin genetik bir bozukluk olduğunu göstermekte olup; çevre, yaşam tarzı ve diyet, migreninizin ne sıklıkta görüldüğünde önemli bir rol oynamaktadır.
Migren, genellikle ataklar halinde ortaya çıkar ve bunlar 4 saatten 72 saate kadar sürebilir. Önceden bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık tek başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Migren ağrısı genellikle orta şiddette veya şiddetli olarak görülür ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir. Baş ağrısı zonklayıcı veya nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilmektedir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısı ile birlikte görülebilir. Atakların sıklığı, süresi ve şiddeti kişiye göre değişebilmektedir.
Sigara Kullanımı Migreni Tetiklemektedir
Migren atağı başladığında kişi dayanılmaz bir ağrı hisseder ve karanlık bir ortamda uyumak isteyebilir. Karanlık ve sessiz bir odada uyumak migren ağrılarını hafifletir hatta tamamen ortadan kaldırabilmektedir. Fakat bazı hastalarda bu uygulamalar yanıt vermeyebilir. Ataklar günlerce sürebilmektedir. Sigara kullanımı, aşırı stres, yorgunluk, uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında bulunmak migren hastaları için atakların artmasına sebep olabilmektedir.
Uzun Süre Aç Kalmak Migreni Tetikleyebilir
Migren hastaları genellikle eksik öğünlerin baş ağrısını tetikleyebileceğini söylerler. Öğünler arasında uzun süre oolması migren ataklarını tetikleyebilir veya düşük kan şekeri seviyeleri sebebiyle baş ağrısının artmasına neden olabilir. Baş ağrısı geliştirme riski, öğünler arasındaki zaman miktarı ile artar. Migren hastaları ara öğünler yapmaya dikkat etmelidir. Düzenli uyku programları ve egzersize ek olarak, düzenli günlük yemek saatleri, migren görülme sıklığını azalmaktadır.
Alkol Tüketimine Dikkat
Alkollü içeceklerin baş ağrısını tetikleyici özelliğinin bilinmesiyle birlikte hangi tip içkinin içildiğinin de ağrı gelişiminde önemli olduğu belirtilmektedir. Yapılan çalışmalara göre alkollü içeceklerin baş ağrısı açısından tetikleyici bir faktör olduğu gösterilmektedir. Alkolün migreni tetiklemesinin altında yatan mekanizmanın kesin olmamakla birlikte bu fenolik flavonoidler, trombositlerden serotonin salınımı ve dehidratasyon oluşturmasıyla ilişkili olduğu belirtilmektedir.
Kafein Miktarına Dikkat Edin
Kafein, migren baş ağrılarının tedavisine yardımcı olabilir.Hastalar genellikle kahve veya sodanın baş ağrısını azaltmaya yardımcı olduğunu söylerler. Kafein, reçetesiz satılan baş ağrısı ilaçlarında da yaygın olarak kullanılan bir etken maddedir. Çoğu hasta, kafeinli ilaçların, kafein içermeyenlere göre daha yararlı olduğunu belirtirler. Bununla birlikte, kafein bir ilaçtır ve diğer birçok ilaç gibi aşırı kullanıldığında sorunlara sebep olabilir.Kafein, seyrek olarak kullanıldığında yararlı olabilir, ancak günlük olarak kullanılması, aşırı ilaç kullanım baş ağrılarına yol açabilir. Günlük 100 mg’dan fazla kafein (ilaçlarda veya içeceklerde) kullanmak, günlük baş ağrısının gelişmesi için bilinen önemli bir faktörüdür.
Su Tüketiminize Dikkat Edin
Migren hastalarının 1 / 3’ü yetersiz su tüketiminin bir tetikleyici olduğunu söylemektedir. Susuzluk vücudu her düzeyde etkiler ve baş dönmesine, kafa karışıklığına sebep açabilir. Hatta tıbbi bir acil durum haline bile gelebilir.
Migren Hastaları Bu Besinlerden Uzak Durmalıdır
- Peynir ( sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanlar)
- Alkollü içecekler
- Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler)
- Deniz ürünleri (kalamar, karides, midye)
- Konserve besinler
- Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon)
- Yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)
- İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya.
- Ekşi krema
- Fıstık ezmesi
- Kuru meyve içeren ekmekler
- Bazı baklagiller (kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri)
Atakların Azalmasına Yardımcı Besinler
- Sebze çorbası
- Sebze püresi
- Kereviz
- Haşlanmış yumurta
- Armut, elma, kivi
- Papatya çayı, melisa çayı
Uzman Diyetisyen
Hande MARTİN BÜTÜN


