REFLÜ VE GASTRİTTE BESLENME TEDAVİSİ

Reflü, mide içeriğinin yemek borusu içine kaçması sonucunda özefagus mukozasının tahriş olması ve mukozada önce ödem, daha sonra da ülser ve darlık oluşmasıdır. Özellikle özefagusun alt bölümünde meydana gelmektedir. Reflü her 10 kişiden 4’ünde görülür. Normalde çoğu kişide yemek sonrası 10-15 kez reflü görülebilmektedir. Ancak bu bazı durumlarda hastalığa sebep olur. En belirgin özelliği yemekten 30-60 dakika sonra oluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanmadır.

Reflü Özefajitin Oluşum Nedenleri;

• Yemek borusunun alt ucundaki kapak fonksiyonlarının bozuk olması

• Mide fıtığının olması

• Mideden yemek borusuna olan kaçağa karşı olan koruyucu mekanizmaların bozulması

• Artmış mide asit salınımı

• Mide boşalmasında gecikme

• Midenin aşırı dolgun ve gergin olması

• Kullanılan bazı ilaçlar

Komplikasyonları;

• Aspirasyon

• Gizli, açık kanama, anemi

• Özafajit

Reflü Özefajitis’te Beslenme Tedavisi ve Genel Öneriler

• Şişmanlık özefajitisle birlikte olan veya uyarıcı bir faktör olduğu için enerji kısıtlanarak hastanın ideal vücut ağırlığına ulaşması sağlanır.

• Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenmelidir.

• Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmelidir.

• Koyu çay, kahve, karbonatlı içecekler, domates, asitli meyve suları, acı baharatlar diyetten çıkarılmalıdır

• Alt özafajiyal kapak basıncını arttırmak için; proteinden zengin besinler ve yağlı besinler arttırılır.

• Yemek hacmini azaltmak için yemeklerde sıvı alımı azaltılıp, sıvı alımı öğün aralarına kaydırılır.

• Kızartmalar, kavurmalar, çok sıcak veya çok soğuk besinler yenilmemelidir.

• Karın içi basıncı arttıran, sıkı kemer, korse gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.

• Yemekten sonra yatmaktan kaçınılması gerekir.

• Yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltilmesi, gece uykudayken, yemek borusuna kaçmış olan mide içeriğinin yer çekimi etkisiyle geriye dönmesini kolaylaştırır.

• Alt özefagus basıncını azalttığı için alkol kullanılmamalıdır.

• Tok karnına egzersiz yapılmamalıdır.

GASTRİT

Mide mukozasının akut ya da kronik yüzeysel erozyonlardır. Akut gastrit genellikle mide de en sık görülen, her yaş grubunda rastlanan bir hastalıktır. Akut gastritte eğer uygun tedavi yöntemi uygulanırsa hızla iyileşme sağlanır.

Akut Gastritin Nedenleri;

• Kimyasal

o Alkol

o Çay, kahve

o Salisilatlar gibi bazı ilaçlar

• Bazı Bakteriyel Enfeksiyonlar

o Besin zehirlenmeleri

• Bazı Viral enfeksiyonlar

• Alerji (kabuklu deniz hayvanlarının aşırı tüketimi)

o Çok acılı, baharatlı yemek

Akut Gastritin Klinik Bulguları;

• Anoreksi

• Yanma

• Ağrı

• Dolgunluk hissi

• Bulantı – kusma

• İshal

• Dehidratasyon

Kronik Gastritin Nedenleri;

• Devamlılık gösteren Akut gastrit nedenleri

• Yetersiz ve dengesiz beslenme (protein, A, E ve C vitamininin yetersiz alınmaması)

• Genetik faktörler

• Alkol ve sigara alışkanlığı

• Bağışıklık sistemindeki yetersizlikler

Kronik Gastritin Bulguları;

• Ağırlık kaybı

• Anemi

• Kan proteinlerinde azalma

• İştahsızlık

• Ağrı

• Dolgunluk hissi

• Bulantı – kusma

• İshal

Gastrit’te Beslenme Tedavisi

• Yemekler az az, sık sık ve düzenli yenilemeli

• Koyu çay, alkol, kahve, kızartmalar, baharat, ketçap, hardal tüketimi kısıtlanmalı

• Sigara, alkol tüketimi yasaklanmalı

• Yemekler yavaş yavaş yenmeli

• Hazımsızlık yapan besinler yenilmemeli

• İlk günlerde midenin dinlenmesi için damar yolu ile beslenme uygulanabilir. Daha sonra sulu besinler veya enteral solüsyonlar verilir, yavaş yavaş normal besinlere geçilir.

• C vitamini alımını desteklenmeli

Kişiye özel beslenme danışmanlığı almak için randevunuzu oluşturmayı unutmayın.

Uzman Diyetisyen Hande Martin Bütün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir