Ramazan dönemini sağlıklı geçirebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı maddelerden bahsedeceğim sizlere.
Bu dönemde beslenme düzenine dikkat etmenin vücudunuza yararları;
Kan şekerinizin dengede kalması
Sindirim sisteminizin bozulmaması
Vücut direncinizin düşmemesi
Ödem Oluşmaması
Tansiyon problemi oluşmaması
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Tüyoları;
- Sahur alışkanlığı çok önemlidir. Sahura kalkmak metabolizma hızınızın düşmesini engeller.
- Sizi gün içerisinde susatacak aşırı yağlı, tuzlu besinleri tercih etmemelisiniz.
- İftardan 1,5 saat sonra 1 ara öğün yapabilirsiniz.
- Gün içerisinde susuzluk olmaması için iftar ve sahur arasında yeterli su tüketmeniz gerekmektedir.
- Ramazan döneminde haftada 1 sütlü tatlı veya 2 top sütlü dondurma ile tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir, kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
- Orucunuzu açıktan sonra özellikle çorba içtikten sonra midenizi en az 5 dk dinlendirmeniz önerilmektedir.
- Yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğnemeniz oldukça önemlidir.
- Ramazan döneminde iftardan 30-40 dk sonra hafif tempolu yürüyüş yapmanız sindirim sisteminiz için oldukça önemlidir.
- Sahurda veya iftardan sonra porsiyon kontrolü ile meyve tüketebilirsiniz.
- Yemeklerinizi hazırlarken fırın, haşlama, ızgara yöntemlerini tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Hazımsızlık şikayetleri için bitki çaylarından; rezene, zencefil, papatya, yeşil çay tercih edebilirsiniz.
- Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Karbonhidrat seçimlerinizi tam tahıllı ürünlerden tercih etmelisiniz.
- Pilav- makarna grubunu her gün değil haftada 2-3 kere tercih edilmelidir.
- Çiğ sebze tüketmeye ve lifli beslenmeye önem verilmelidir.
Uzm. Dyt. Hande Martin Bütün