RAMAZAN DÖNEMİNDE SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME

Ramazan dönemini sağlıklı geçirebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı maddelerden bahsedeceğim sizlere.

Bu dönemde beslenme düzenine dikkat etmenin vücudunuza yararları;

Kan şekerinizin dengede kalması

Sindirim sisteminizin bozulmaması

Vücut direncinizin düşmemesi

Ödem Oluşmaması

Tansiyon problemi oluşmaması

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Tüyoları;

  • Sahur alışkanlığı çok önemlidir. Sahura kalkmak metabolizma hızınızın düşmesini engeller.
  • Sizi gün içerisinde susatacak aşırı yağlı, tuzlu besinleri tercih etmemelisiniz.
  • İftardan 1,5 saat sonra 1 ara öğün yapabilirsiniz.
  • Gün içerisinde susuzluk olmaması için iftar ve sahur arasında yeterli su tüketmeniz gerekmektedir.
  • Ramazan döneminde haftada 1 sütlü tatlı veya 2 top sütlü dondurma ile tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir, kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
  • Orucunuzu açıktan sonra özellikle çorba içtikten sonra midenizi en az 5 dk dinlendirmeniz önerilmektedir.
  • Yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğnemeniz oldukça önemlidir.
  • Ramazan döneminde iftardan 30-40 dk sonra hafif tempolu yürüyüş yapmanız sindirim sisteminiz için oldukça önemlidir.
  • Sahurda veya iftardan sonra porsiyon kontrolü ile meyve tüketebilirsiniz.
  • Yemeklerinizi hazırlarken fırın, haşlama, ızgara yöntemlerini tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Hazımsızlık şikayetleri için bitki çaylarından; rezene, zencefil, papatya, yeşil çay tercih edebilirsiniz.
  • Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Karbonhidrat seçimlerinizi tam tahıllı ürünlerden tercih etmelisiniz.
  • Pilav- makarna grubunu her gün değil haftada 2-3 kere tercih edilmelidir.
  • Çiğ sebze tüketmeye ve lifli beslenmeye önem verilmelidir.

Uzm. Dyt. Hande Martin Bütün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir