DOĞRU ETİKET NASIL OKUNUR ?

Günlük yaşantımızda alışveriş yaparken kaç kişinin ürünün arkasında yer alan etiket okuma alışkanlığı bulunuyor ? Sayı ne yazık ki az ancak artması gerekmektedir. Sıklıkla duyduğumuz güvenilir gıda , sağlıklı içerik , helal sertifikası gibi kavramlar için etiket okuma alışkanlığı kazanmak gerekmektedir. Özellikle diyet ürünler reyonunda satışa sunulan besinlerin ne yazık ki içeriğini okumadan alıp tüketen ve hiç kalorisiz veya şekersiz olduğuna inanıp , istediği kadar tüketebileceğine inananlar bulunuyor. Bu algıyı kırmak ise oldukça önemli. Yoksa bir de bakmışsınız özellikle kilo verme gibi bir amacınız varken almaya başlamışsınız...

Peki Etiket Nedir ?

Alışveriş yaparken genellikle ürün arkasına baktığımızda ; ürünün son kullanma tarihi , saklama koşulları , kullanım yöntemi , üretim tarihi gibi bilgiler etiket üzerinde yer almaktadır. Tüketici besini seçerken sağlıklı tercihler yapmasına yardımcı olur.

Belirli sağlık sorunu olan ve özel beslenme listesi hazırlanması gereken bireyler için (çölyak ,diyabet gibi ) etiket okuma alışkanlığı ayrıca önem taşımaktadır.

Etiket Üzerinde Yer Alan Maddeler Nelerdir ?

Besinin adı , içerisindeki maddelerin mikltarları , var ise alerjen uyarısı , gıdanın miktarı net ve bürüt , üretim ve tüketim tarihi, saklama koşulları , kullanım alanları gibi bilgiler yer almaktadır.

Ürün Arkasında Yer Alan Besin Değerleri Nasıl Okunur ?

Porsiyon-Kalori Miktarı : Genel olarak 100 gram'a yönelik miktarlar yazılmaktadır. Tüketmiş olduğunuz miktara göre kalorisini hesaplayabilirsiniz.

Alerji İçeriği : Örnek olarak üzerine gluten içerir veya laktoz içerir yazabilir. Eğer bunlara özel hassasiyetiniz var ise dikkat etmeniz gerekmketedir.

Yağ İçeriği : Yağ içeriğinde doymuş veya trans yağ oranına dikkat edebilirsiniz. Trans yağ içermiyor ise <%1 işaretinin olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Tuz: Tuz miktarı çok önemlidir. Özellikle tansiyon ve böbrek hastası olan bireyler ayrıca dikkat etmesi gerekmketedir. Fazla tüketim ödeme sebep açmaktadır.

Vitamin - Mineral Alımı : Kadınlarda günlük 24 gram , erkeklerde ise günlük 38 gram lif alımı önerilmektedir. Günlük alınması gereken minerak ve vitamin değerleri ise yaş ve cinsiyete göre değişmektedir.

Katkı Maddeleri : Mısır Şurubu , Mono Sodyum Glutamat, Nitrit-Nitrat gibi maddelerin tüketimi kansorejen etki oluşlturabileceğinden tüketimlerinden uzak durulması gerekmektedir.

Alerjen Oluşturabilecek Besinlere Örnekler

  • Yer fıstığı
  • İnek sütü
  • Balık
  • Yumurta
  • Soya Fasülyesi
  • Kabuklular -Deniz Mahsülleri
  • Buğday

Azaltılmış Ne Demek? : Bazı ürünlerin üzerinde enerjisi azaltılmış yazabilmektedir. Bu ürünler diğerlerine göre %25 oranında daha az yağ, şeker, enerj içermekte olduğunu ifade eder.

Light Kavramı Nedir ? : Referans alınan ürünlere oranla %25 daha az enerji içeren veya %50 daha az yağ içeren besin olduğunu ifade eder.

UHT: Yüksek sıcaklıkta (135-150 derecede) ısıtılan sütün kısa süre içinde (2ile 4 saniye) arasında ısıtılıp oda sıcaklığına getirilmesini ve mikroorganizmaları yok etmeyi amaçlar.

Sağlıklı bilgiler ve paylaşımlar için blog yazılarımı takip etmeyi unutmayın .

Yüz yüze beslenme danışmanlığı için Bostancı' da bulunan ofisimizden randevu oluşturabilirsiniz.

Uzman Diyetisyen

Hande MARTİN BÜTÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir