YAZ MEYVELERİNİN VÜCUT ÜZERİNE ETKİLERİ

Yaz ayları rengarek meyvelerden oluşur. Hava sıcaklarının artması ile beraber meyve tüketiminde artış da görülmektedir. Ancak porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Şeker içerdikleri için kilo verme döneminde porsiyon tüketimi oldukça önemlidir. Aksi halde kilo artışı bile görülebilmketdir.

Yaz meyveleri; vitamin ve mineral alımında, cildin güzelleşmesi gibi farklı alanlarda fayda sağlarlar. Bu sebeple farklı çeşitlerdeki meyvelerden yeterli seviyede tüketmek gerekmektedir. En sık tüketilen yaz meyveleri ve faydalarına bakacak olursak ;

ÜZÜM

Su ve lif içeriği yüksektir. Bu sebeple sindirim sistemini destekler. Aynı zamanda şeker içeriği de yüksektir. Bu sebeple diyabet hastalarının porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri gerekir. C vitamini ve K içeriği yüksektir. Kırmızı üzümde bulunan resveratrol adı verilen madde yüksek bir antioksidan olup kansere karşı koruyucu etki gösterir.

KİRAZ

C vitamini ve su içeriği yüksektir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Enfeksiyonların önlenmesinde etkilidir. Göz hastalıklarına karşı koruyucudur. İçerisinde bulunan melatonin sayesinde uyku düzenine yardımcı olmaktadır.

ÇİLEK

A ve C vitamini, demir ve selenyum gibi minerallerden zengindir. Bağışıklık sisteminin korunmasını destekler. İçeriğindeki antioksidan etki oluşturan vitamin ve mineraller sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlar.

KARPUZ

Su içeriği ve C vitamini seviyesi yüksektir. Kansere karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle menopoz döneminde olan kadınların ve hamile bireylerin su ihtiyacını gidermesinde sıklıkla tercih ettiği bir meyvedir. Şeker içeriğinden dolayı tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekmektedir.

KAVUN

Kabızlığın giderilmesine yardımcıdır. A, C,K vitaminlerinden zengindir. Zengin potasyum içeriği sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Stres ve uyku problemine karşı etkilidir.

ERİK

Bağırsakların yumuşamasına yardımcı olup, hazımsızlığın giderilmesinde etkilidir. Antioksidan içeriği yüksektir.

KAYISI

Cilt sağlığını destekler. Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Lif içeriği yüksektir. A,C vitaminlerinin yanında demir , magnezyum , potasyum içermektedir. Kansızlığa karşı etkilidir.

ŞEFTALİ

Lif içeriği yüksektir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tansinyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca idrar sökücü özelliği de mevcuttur.

Uzm. Dyt. Hande MARTİN BÜTÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir