KARACİĞER YAĞLANMASI VE BESLENME TEDAVİSİ

Karaciğer yağlanması karaciğerde aşırı derecede yağ birikmesi ve depolanması sonucu oluşmaktadır. Karaciğer; tükettiğimiz besin ve yiyeceklerin işlenmesine ve kanımızda bulunan zararlı maddelerin süzülmesine yardımcı olmaktadır.

Genel olarak iki çeşit karaciğer yağlanması bulunmaktadır. Aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer yalanması ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması.

NEDENLERİ NELERDİR

Aşırı alkol tüketimi

Obezite

Yüksek kan şekeri

İnsülin Direnci

Yüksek trigliserid seviyesi

KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ NELERDİR

Karın ağrısı

Karın şişkinliği

İştahsızlık

Kilo kaybı

Halsizlik

Erkeklerde göğüs büyümesi

TEŞHİS NASIL KONULUR

Karaciğer enzimlerine AST, ALT değerlerine bakılması

Tomografi

Biyopsi

EVRELERİ NELERDİR

Genel olarak dört evreden oluşmaktadır.

  1. Evre: Başlangıç seviyesi
  2. Evre: Alkole bağlı olmayan olarak adlandırılıp organlarda hasar oluşumu gözlenebilir
  3. Evre: Dokular sertleşmeye başlar ve organlarda yetersizlik görülebilir.
  4. Evre: Son evre olup siroz da denilmektedir.

TEDAVİ NASIL OLMALIDIR

Alkole bağlı olan karaciğerde alkol tüketimi sonlanmalıdır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında ise karaciğer yağlanmasına yönelik beslenme programı ve uygun egzersiz çeşidine başlanmalıdır.

KARACİĞERE FAYDALI OLAN BESİNLER NELERDİR

Ceviz, badem, fındık, avokado, enginar, kereviz, brokoli vb.

UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER NELERDİR

Mayonez, kaymak, krema, tereyağ

Yağlı etler

Kızartılmış Besinler

Sucuk, salam, sosis

Aşırı kuruyemiş tüketimi

Pasta, börek, çikolata gibi aşırı şekerli olan besinler

Uzm. Dyt. Hande MARTİN BÜTÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir