Karaciğer yağlanması karaciğerde aşırı derecede yağ birikmesi ve depolanması sonucu oluşmaktadır. Karaciğer; tükettiğimiz besin ve yiyeceklerin işlenmesine ve kanımızda bulunan zararlı maddelerin süzülmesine yardımcı olmaktadır.
Genel olarak iki çeşit karaciğer yağlanması bulunmaktadır. Aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer yalanması ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması.
NEDENLERİ NELERDİR
Aşırı alkol tüketimi
Obezite
Yüksek kan şekeri
İnsülin Direnci
Yüksek trigliserid seviyesi
KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ NELERDİR
Karın ağrısı
Karın şişkinliği
İştahsızlık
Kilo kaybı
Halsizlik
Erkeklerde göğüs büyümesi
TEŞHİS NASIL KONULUR
Karaciğer enzimlerine AST, ALT değerlerine bakılması
Tomografi
Biyopsi
EVRELERİ NELERDİR
Genel olarak dört evreden oluşmaktadır.
- Evre: Başlangıç seviyesi
- Evre: Alkole bağlı olmayan olarak adlandırılıp organlarda hasar oluşumu gözlenebilir
- Evre: Dokular sertleşmeye başlar ve organlarda yetersizlik görülebilir.
- Evre: Son evre olup siroz da denilmektedir.
TEDAVİ NASIL OLMALIDIR
Alkole bağlı olan karaciğerde alkol tüketimi sonlanmalıdır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında ise karaciğer yağlanmasına yönelik beslenme programı ve uygun egzersiz çeşidine başlanmalıdır.
KARACİĞERE FAYDALI OLAN BESİNLER NELERDİR
Ceviz, badem, fındık, avokado, enginar, kereviz, brokoli vb.
UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER NELERDİR
Mayonez, kaymak, krema, tereyağ
Yağlı etler
Kızartılmış Besinler
Sucuk, salam, sosis
Aşırı kuruyemiş tüketimi
Pasta, börek, çikolata gibi aşırı şekerli olan besinler
Uzm. Dyt. Hande MARTİN BÜTÜN